Tabela twardości wody

Twardość wody związana jest z obecnością w wodzie składników mineralnych, zwłaszcza: węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów, krzemianów wapnia i magnezu.

Rozróżnia się twardość wody:
  • przemijającą, pochodzącą przede wszystkim od węglanów, wodorowęglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu, które podczas gotowania są wytrącane w postaci osadu węglanów;
  • nieprzemijającą, spowodowaną głównie obecnością siarczanów wapnia i magnezu, które pozostają w wodzie po gotowaniu.

Tabela przeliczeniowa różnych jednostek twardości wody

jednostki twardościstopień francuski °F stopień niemiecki °N mg CaCO3/lstopień angielski °A mval/lmmol/l
stopień francuski °F10,56100,700,200,10
stopień niemiecki °N1,79117,861,250,360,18
mg CaCO3/l 0,10,05610,070,020,01
stopień angielski °A1,430,814,310,290,14
mval52,8503,510,5
mmol105,61007,02,01



Zakresy twardości wody


Jednostki twardościmg CACO3/lmval/lstopnie niemieckie °Nstopnie angielskie °Astopnie francuskie °F
miękka<144<3<8<10<14
średnio twarda144-2883-68-1610-2014-29
twarda288-5406-1116-3020-3729-54
bardzo twarda>540>11>30>37>54


Wytworzył: Dariusz Modzelewski (4 grudnia 2017)
Opublikował: Beata Kamieniarz (9 marca 2018, 20:22:41)

Ostatnia zmiana: Beata Kamieniarz (11 marca 2018, 12:21:01)
Zmieniono: zmiana katalogu

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 256

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij