Tabela twardości wody
XMLTreść
Twardość wody związana jest z obecnością w wodzie składników mineralnych, zwłaszcza: węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów, krzemianów wapnia i magnezu.
Rozróżnia się twardość wody:
-
przemijającą, pochodzącą przede wszystkim od węglanów, wodorowęglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu, które podczas gotowania są wytrącane w postaci osadu węglanów;
-
nieprzemijającą, spowodowaną głównie obecnością siarczanów wapnia i magnezu, które pozostają w wodzie po gotowaniu.
Tabela przeliczeniowa różnych jednostek twardości wody
jednostki twardości | stopień francuski °F | stopień niemiecki °N | mg CaCO3/l | stopień angielski °A | mval/l | mmol/l |
stopień francuski °F | 1 | 0,56 | 10 | 0,70 | 0,20 | 0,10 |
stopień niemiecki °N | 1,79 | 1 | 17,86 | 1,25 | 0,36 | 0,18 |
mg CaCO3/l | 0,1 | 0,056 | 1 | 0,07 | 0,02 | 0,01 |
stopień angielski °A | 1,43 | 0,8 | 14,3 | 1 | 0,29 | 0,14 |
mval | 5 | 2,8 | 50 | 3,5 | 1 | 0,5 |
mmol | 10 | 5,6 | 100 | 7,0 | 2,0 | 1 |
Zakresy twardości wody
Jednostki twardości | mg CACO3/l | mval/l | stopnie niemieckie °N | stopnie angielskie °A | stopnie francuskie °F |
miękka | <144 | <3 | <8 | <10 | <14 |
średnio twarda | 144-288 | 3-6 | 8-16 | 10-20 | 14-29 |
twarda | 288-540 | 6-11 | 16-30 | 20-37 | 29-54 |
bardzo twarda | >540 | >11 | >30 | >37 | >54 |